restauracja Kraków

Żeby w pełni wydedukować sedno tradycyjnej kuchni polskiej trzeba pochylić się nad jej historią. Kuchnia polska w średniowieczu opierała się na daniach z towarów rolnych (proso, żyto, pszenica), mięs zwierząt dzikich oraz zwierząt gospodarskich – do tego należałoby dołożyć owoce, zioła i przyprawy lokalne. Znana była w głównej mierze z obfitego użycia soli i stałej obecności kaszy. Do tego picie piwa jako bazowego napoju (w przeciwieństwie do rozpowszechniania się popularności wina w południowej i zachodniej Europie) była szablonowa dla polskiej kuchni średniowiecznej. Piwo oraz miód pitny były najpopularniejszym napojem przez wiele lat, jakkolwiek z nieraz pojawiło się również oraz wino, przywożone po największej części z Śląska i Węgier.

restauracja przy Rynku Kraków

Sylwetka stereotypowej kuchni polskiej
•    Kroniki średniowieczne przedstawiają kuchnię polską jako niesłychanie ostrą, z obszerną ilością mięsa oraz kasz.
•    Istotnie, średniowieczna kuchnia polska wykorzystywała olbrzymie ilości przypraw (w porównaniu z innymi krajami Europy), w zasadzie pieprz, gałkę muszkatołową i jałowiec.
•    Dzięki bliskiej współpracy handlowej pomiędzy Polską a krajami Orientu, ceny przypraw były niższe w Polsce niż w wielu innych państwach – w takim razie mogliśmy sobie na tę przyjemność o wiele bardziej pozwolić.
•    Do dzisiejszych czasów zachowywały się wspomnienia aromatycznych, gęstych oraz bardzo pikantnych sosów lokalnych.

Krakow Restaurant

   

Staropolska kuchnia – smaki i kompozycje
Staropolska kuchnia – najstarsza i w najwyższym stopniu sztampowa – specjalizuje się w daniach mięsnych oraz zbożowych (pierogi, kaszę, pierogi), artykułach takich jak grzyby, owoce, zioła, wieprzowiny (w tym gotowane mięso oraz kiełbaski), ryby słodkowodne, wypieki (chleb, ciastka), desery, wódki i likiery owocowe. Banalną własnością kuchni polskiej jest wiele typów zup z miejscowych warzyw, owoców, zbóż oraz produktów mięsnych.
Przyprawy tuzinkowe dla lokalnej żywności to chrzan, koperek, jałowiec, pieprz, kwaśna śmietana, ser z twarogiem. Pośród warzyw i owoców najpopularniejsze w schematycznych daniach są: buraki, ogórki, kapusta, jabłka, wiśnie oraz czereśnie, jagody, agrest i inne środkowo-europejskie sztampowe przysmaki. W historii polskiej kuchni wolno też znaleźć dzikie rośliny, takie jak szczaw, młody burak zielony, mniszek lub nawet pokrzywy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *